4−6 porcí
Lehká nedělní drůbež v zeleninovo-houbovém hávu zachutná celé rodině.
- 4 kuřecí čtvrtky
- sůl
- mletý bílý pepř
- 200 g másla
- 1 malá cibule
- 300 g žampionů
- 300 ml bílého vína
- 300 ml masového vývaru
- 4 stroužky česneku
- 300 g rajčat,
- plocholistá petržel
- 50 ml koňaku nebo brandy
- 2 citrony
Šťouchané brambory
- 800 g brambor
- 50 g másla
- sůl
- pažitka
Porce kuřete osolíme a opepříme. Na přepuštěném másle opečeme kuře kůží dolů a vyjmeme.
Ve výpeku opečeme cibuli, žampiony a orestujeme, podlijeme vínem a vývarem. Chvilku podusíme.
Rajčata nakrájíme na osminky, odstraníme z nich semínka. Přidáme k žampionům spolu s česnekem nakrájeným na plátky a sekanou petrželkou.
Kuře naskládáme do pekáče, zakápneme koňakem nebo brandy, pokapeme citronem a poklademe zeleninovo-houbovou směsí. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15−20 minut.
Podáváme se šťouchanými brambory s máslem, solí a pažitkou.
Zdroj: Kuře pečené na víně; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1008 [On-line 8.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář