Ingredience
- kuře 1 kus
- cibule 1 kus
- enchiladas omáčka (koupená nebo si ji připravíme sami) 500 ml
- enchiladas koření 4 lžíce
- kukuřičné tortilly 10 kusů
- čedar 250 g
- zakysaná smetana 250 ml
- černé fazole – refried krém 1 konzerva
- guacamole (máme hotové z 1. předkrmu) 1 dávka
enchiladas omáčka:
- velká cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- rajčatová šťáva 400 ml
- drcený kmín 1 lžička
- pálivé sušené papričky 2 kusy
- oregano 1 lžička
- olej 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. Celé kuře omyjeme, nasolíme a opepříme, poté vložíme do tlakového hrnce s rozkrojenou cibulí. Vaříme od bodu varu necelou půlhodinu. Kuře vyjmeme z hrnce a obereme libové maso. Maso smícháme s kořením na enchiladas.
2. Enchiladas omáčku smícháme se 400 ml vývaru z kuřete. Půl této směsi smícháme s masem, které je již promícháno s enchiladas kořením.
3. Masovou směsí naplníme každou tortillu, bohatě posypeme sýrem čedar a smotáme jako palačinku.Klademe vedle sebe do pekáče.
4. Tortilly polijeme zbytkem enchiladas omáčky a posypeme čedarem. Pečeme v rozehřáté troubě na 150°C, než se sýr roztaví. Podáváme spolu s guacamole, krémem z černých fazolí a zakysanou smetanou.
2. Domácí enchiladas omáčka: V mixeru rozmixujeme sekanou cibuli a 3 stroužky česneku s trochou rajčatové šťávy, v litinové pánvi rozpálíme olej, až se z něj kouří, a přidáme obsah mixeru a za rychlého míchání smažíme asi pět minut. Přidáme zbytek šťávy, sůl, kmín, oregano, pálivou chilli papričku a asi deset minut vaříme-dusíme. Omáčka by měla být jemná a hladká, salsu můžeme také připravit z čerstvých rajčat a paprik, které předem opečeme a oloupeme.
Zdroj: Kuřecí enchiladas; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-enchiladas [On-line 07.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář