Ingredience:
- 500 g kuřecích stehenních řízků
- 2 hrsti kešu
- 2 hrsti arašídů
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 nastrouhané stroužky česneku
- 4 lahůdkové cibulky
- 25 g kukuřičného škrobu
- 3 lžíce vody
- 12 g cukru
- 1 červená paprika
- 10 lžic sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové máčky
- 10 ml vinného octa
- 25 ml rýžového vína (sherry, portské)
- arašídový olej
- sušené chilli papričky (podle toho, co kdo snese)
- kuřecí vývar
Příloha, jasmínová rýže:
- 1 díl (cca 400 g) rýže
- 1,5 dílu vody
- 1 lžíce oleje
1.Začneme rýží, kterou v sítu asi půl minuty propláchneme pod silným proudem vody. Pak ji orestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se rýže neobjeví na hladině, pak přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 200°. Troubu vypneme a zakrytou rýži necháme asi 18 minut dojít.
2. Maso nakrájíme a promícháme se čtvrtinou škrobu a trochou sójovky a uložíme na chvilku do lednice. Cibulku a papriku pokrájíme na jemné proužky, podrtíme chilli i se semínky, nastrouháme zázvor a česnek a nachystáme si nesolené ořechy.
3. Na omáčku promícháme zbytek sójové omáčky a škrobu, ústřicovou omáčku, cukr, víno a ocet.
4. Ve větším množství oleje asi minutu a půl restujeme maso a pak je dáme stranou do tepla. Z pánve slijeme olej a ponecháme asi dvě lžíce. Pokračujeme a přesně dodržujeme postup: 30sekund zarestujeme chilli a česnek, 30 dalších sekund papriku, 20 s maso, 20 s oříšky a cibulku. Ke konci vlijeme omáčku a už jen promícháme. Můžeme přidat trochu vývaru, pokud je šťávy málo. Odstavíme a hned podáváme srýží.
Zdroj: Kuřecí Kung-Pao s rýži; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-kung-pao-s-ryzi [On-line 24.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář