4 porce
- 4 kuřecí prsa s kůží a kostí
- 200 g másla
- snítka tymiánu
- snítka petrželky
- snítka rozmarýnu
- citronová kůra
- mletý pepř
- sůl
- 20 ml olivového oleje
Do kuřecích prsou prokrojíme kapsu.
Máslo rozmačkáme a smícháme se sekanými bylinkami, citronovou kůrou, solí a pepřem. Bylinkovým máslem naplníme kuřecí prsa, osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Opékáme nejprve stranou s kůží. Maso dopečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C ještě asi 10 minut.
Rizoto
- 20 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 200 g rýže arborio
- 400 ml vývaru z červené řepy
- 400 ml vody
- 50 ml bílého vína
- 4 lžíce pyré z červené řepy
- mletý pepř
- sůl
- 20 g strouhaného parmezánu
- 20 g másla
- 50 ml 33% smetany
Před samotnou přípravou rizota si uvaříme pyré z červené řepy.
Řepu oloupeme a nakrájíme na kostky, vložíme do vody, přidáme koření (fenykl nebo anýz, badyán, trochu soli) a ocet. Vaříme doměkka, vyjmeme koření a s přiměřeným množstvím vývaru rozmixujeme. Zbylý odvar z řepy ponecháme, pro přípravu rizota ho naředíme vodou.
Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme rýži a osmahneme, zalijeme částí odvaru z červené řepy (ředíme vodou), bílým vínem, vaříme pozvolna za stálého míchání, jakmile se tekutina odvaří, opět trochu dolijeme a takto postupujeme, až je rýže měkká. Vmícháme pyré z červené řepy, osolíme, opepříme, vmícháme strouhaný parmezán, máslo a trochu smetany.
Zdroj: Kuřecí prso plněné bylinkovým máslem s rizotem z červené řepy; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1561-kureci-prso-plnene-bylinkovym-maslem-s-rizotem-z-cervene-repy/ [On-line 14.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář