Suroviny
- kuřecí prsa 1,5 kg
- hladká mouka 300 g
- strouhanka 300 g
- vejce 6 ks
- sůl
- olej na samžení
Na bramborovou kaši:
- brambory 1 kg
- mléko 300 ml
- sůl
- máslo 100 g
Na okurkový salát:
- salátová okurka 3-4 ks
- cukr 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř
Maso po obou stranách osolte a obalte v trojobalu. V širším kastrolu nebo větší pánvi rozehřejte olej, kterého by měl být nejméně centimetr na výšku. Postupně v několika dávkách smažte řízky zhruba kolem 150 stupňů. Jakmile řízky lehce zezlátnou, otočte je, a jak chytnou stejnou barvu i na druhé straně, vyjměte je a skládejte do pekáčku. Mohou se v něm z části překrývat, neměly by ale ležet na sobě v několika vrstvách. Pokud řízky nejsou úplně dodělané uvnitř, nevadí, dopečou se ještě v troubě. Na usmažené řízky rozdělte plátky másla a vložte do trouby vyhřáté na 100 stupňů. Nechte 30 minut dojít.
Bramborová kaše: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mléko přivedeme k varu a ihned odstavíme. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, dosolíme, přidáme polovinu másla a postupně přiléváme horké mléko, přičemž kaši šleháme nebo mícháme, aby byla nadýchaná.
Okurkový salát: Okurky důkladně omyjeme a oloupeme. Na hrubém struhadle okurky nastrouháme do mísy. Trochu okurkové šťávy nebo vodu podle chuti smícháme s cukrem, octem (citronovou šťávou), solí a případně i pepřem. Zálivku důkladně promícháme a vmícháme ji do okurek. Okurkový salát necháme vychladit.
Zdroj: Kuřecí řízečky s bramborovu kaší; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-rizecky-s-bramborovu-kasi [On-line 03.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář