- kuřecí prsa 1,2 kg
- 1 bílý jogurt
- středně velké brambory typu a 1 kg
- baby špenát 750 g
- česnek 4 stroužky
- smetana 130 ml
- parmazán 100 g
Omáčku ze zeleného pepře
- sterilovaný pepř 25 g
- koňak 20 ml
- 30% smetana 120 ml
- sůl a pepř 1 špetka
Omáčka ze žampionů
- žampiony 300 g
- máslo 20 g
- hladká mouka na zaprášení
- šlehačka 50 ml
- citronová šťáva na dochucení
Salát
- menší hlávka bílého zelí
- větší mrkev
- smetana 100 ml
- ocet 1 lžička
- majonéza 200 g
- pepř 1 špetka
- cukr krupice 3 lžíce
- sůl 1 lžíce
Kuřecí prsa si očistíme, naporcujeme a den předem naložíme do bílého jogurtu se špetkou soli. Kuřecí steaky si před smažením omyjeme od jogurtu, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme z obou stran na pánvi – ideálně na teflonové úplně bez oleje. Maso je pak šťavnaté.
Omáčka ze zeleného pepře: Na pánev vylijte půlku skleničky sterilovaného pepře a svařte ho. Poté ho zalijte smetanou, přilijte panáka koňaku a nechte vařit až do zhoustnutí – pokud samo nezhoustne, lze zahustit trochou mouky.
Omáčka ze žampionů: Čerstvé žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, které orestujeme na másle. Osolíme, opepříme a lehce zakápneme citronovou šťávou. Dusíme do změknutí ve šťávě, kterou po chvíli pustí. Po změknutí zaprášíme hladkou moukou na jíšku, kterou rozředíme smetanou a krátce povaříme.
Baby špenát spaříme tak dvě minuty ve vodě a v páře. Poté vodu slijeme, přidáme rozetřený česnek a zalijeme smetanou, chviličku povaříme.
Brambory ve slupce si předvaříme asi čtvrt hodiny – dle velikosti brambory. Poté dáme na plech a po vychladnutí seshora seřízneme a lžíci vydlabeme otvor, který naplníme špenátem. Dáme zapéct do trouby na 200 stupňů na dalších cca 10-15 minut. Těsně před vyjmutím zasypeme parmazánem a necháme roztéct.
Zdroj: Kuřecí steak, 2 druhy omáček, pečená brambora se špenátem a sýrem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-steak-2-druhy-omacek [On-line 18.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář