4 porce
- 4 kuřecí stehna
2 hrušky
200 ml koňaku
50 g medu
100 g másla
sůl
na marinádu:
- 50 ml oleje
1 lžička kari
1/3 lžičky skořice
bílý pepř
na gratinovací směs:
- 150 g balkánského sýra
2 vejce
1 zelená cibulka
bílý pepř
Kuřecí stehna ze spodní strany prokrojíme ke kosti, jemně osolíme a naložíme, nejlépe přes noc, do marinády z oleje, kari, skořice a pepře. Do pekáče vyskládáme oloupané, na měsíčky nakrájené hrušky a na ně marinovaná stehýnka. Vše zalijeme zbytkem marinády a rozpuštěným máslem, do kterého jsme přimíchali med a koňak. Dosolíme, přiklopíme a dáme do trouby na 160 stupňů asi na třičtvrtě hodiny. Poté pokličku sundáme a než se maso dopeče, připravíme si gratinovací směs: do rozšlehaných vajec vmícháme nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou cibulku, opepříme a navrstvíme na kuřecí stehna, která se mezitím upekla do zlatova. Vložíme pod gril, krátce zapečeme a podáváme třeba se škubánkovými placičkami.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/179-kureci-stehna-na-konakovych-hruskach-gratinovana-s-balkanskym-syrem/
Poslední tip, trik či komentář