Suroviny:
- 4 kuřecí stehna (čtvrtky)
- 1 celá palice česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- sladká mletá paprika na poprášení
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce másla
- 1 – 2 snítky rozmarýnu, čerstvého
- 400 g cherry rajčátek, nejlépe na větvičce (klidně různě barevná)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 2-4 střední bagety (podle toho, jací jste jedlíci)
- hrst různých salátových listů k podávání
Rozdělte kuřecí stehna v kloubu. Z palice česneku odřízněte kořínky a špičky a odstraňte vrchní špinavé slupky. Kuřecí díly vložte do pekáčku, vlijte lžíci olivového oleje ( zbylý odložte na bagety), osolte je, opaprikujte, promíchejte a do pekáčku vložte i celou palici česneku.
Mírně podlijte bílým vínem a pečte cca 55 minut při 180 – 200°C, nahoru na stehýnka dejte trochu másla a část rozmarýnu. Po 40 minutách polijte stehna vypečenou šťávou a podlijte zbytkem vína a přidejte rajčata a zblyý rozmarýn. V tu samou chvíli vyjměte česnek a stehna vraťte do trouby.
Bagety podélně rozkrojte a rozložte je na mřížku či na plech a vložte do trouby cca 10 minut před dopečením stehen, aby se rozpekly.
Jednotlivé stroužky česneku vytlačte ze slupky, rozetřete je v misce s troškou olivového oleje, špetkou soli a vmíchejte uzenou papriku.
Rozpečené bagety potřete pastou z česneku, zakápněte zbylým olivovým olejem a podávejte s pečenými kuřecími stehny, cherry rajčátky a lístky salátu.
Zdroj: Kuřecí stehna s pečenými cherry rajčátky & bagety s pečeným česnekem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář