Suroviny:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- ½ středního květáku nebo 1 menší
- 250 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- 1 lžíce nasekané pažitky
Na knedlíčky:
- 150 g prorostlé slaniny (pokud není moc tučná, 2 lžíce másla navíc)
- 3 housky
- velká hrst hladkolisté petrželky
- 60 g polohrubé mouky
- sůl
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte na pánvi, a když pustí tuk, přidejte housku pokrájenou na kostičky a osmahněte dozlatova a křupava. Pokud je vypečeného tuku málo, můžete přidat lžíci až dvě másla nebo ke slanině na kostičky nakrájený špek. V míse si připravte těstíčko z mouky, soli, mléka, vejce a rozpuštěného másla. Pak do něj zamíchejte housku se slaninou, petrželku a propracujte a nechte cca odpočívat než uvaříte polévku. Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte v hrnci máslo, zasypte moukou, promíchejte a mouku osmahněte. Zalijte necelým litrem vody, prošlehejte, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a troškou mletého pepře a přiveďte k varu, občas promíchejte. Vařte 5 – 10 minut, než připravíte květák a knedlíčky. Z odpočinutého těsta na pomoučeném prkénku vytvarujte kouličky ve velikosti vlašského ořechu. Květák očistěte a rozeberte na menší růžičky – košťál pokrájejte a přidejte do polévky. Velikost květáků se velmi liší – použijte buď celý nebo polovinu, cílem je, aby ho bylo v polévce hodně. Doljte mlékem a až začne vařit přidejte i knedlíčky. Vařte dalších 5 minut a polévku vypněte. Mezitím si rozmíchejte žloutek se smetanou a vmíchejte ji do polévky. Posypte pažitkou a podávejte.
Zdroj: Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/klasicke-recepty-s-malym-prekvapenim [On-line 16.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář