- 30 ks meruněk
30 g droždí
40 g cukru
0,65 l mléka
1,4 kg hrubé mouky
1 vejce
sůl
muškátový květ
na ozdobení:
- máslo
tvaroh
lístky máty
Nejdřív si připravíme kvásek: Droždí rozmícháme s trochou cukru a mléka dohladka, a zlehka zahustíme hrubou moukou. Hotový kvásek lehce pomoučíme a opatrně na něj navrstvíme i všechnu ZBYLOU mouku, cukr, vejce, dvě špetky soli a špetku muškátového květu. Nádobu překryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud kvásek nevystoupí nahoru a poté z celé směsi uhněteme hladké těsto, do kterého podle potřeby postupně přiléváme zbylé mléko. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnější plát a z něj vykrajujeme kolečka, do kterých balíme kousky čerstvých meruněk. Knedlíky necháme chvíli vykynout a poté je vaříme podle velikosti 3 až 4 minuty. Hotové knedlíky vložíme do mísy s trochou roztaveného másla a natrhneme je vidličkou. Podáváme třeba s nastrouhaným tvarohem, přelité máslem a ozdobené kousky meruněk, které jsme krátce povařili v cukrovém rozvaru.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/166-kynute-knedliky-s-merunkami/
Poslední tip, trik či komentář