Potřebujeme:
- 20 g droždí,
- 2 lžíce krupicového cukru,
- 120 ml mléka,
- 500 g polohrubé mouky,
- 1 lžičku soli,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 100 ml smetany na vaření (10 – 12 % tuku),
- 100 g meruňkové marmelády,
- máslo na potření,
- na servírování vanilkovou omáčku a mletý mák
Droždí smícháme s lžící cukru, polovinou vlažného mléka a dvěma lžícemi mouky. Připravený kvásek necháme na teplém místě nakynout. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se lžičkou soli. Pak přidáme vykynutý kvásek, vanilkový cukr, zbylý krupicový cukr, smetanu a zbylé vlažné mléko. Vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout. Po nakynutí těsto zlehka propracuje a rozdělíme na 4 kusy. Každý kousek těsta rozmáčkneme na placičku a naplníme marmeládou. Okraje těsta spojíme a knedlík zakulatíme. Necháme asi 15 minut odpočinout a pak vaříme v páře. Do kastrůlku dáme pařák, na něj pečící papír, aby se knedlík nepřichytil k pařáku a na dno vodu. Vodu přivedeme k varu a vložíme knedlík. Přiklopíme pokličkou a pozvolna vaříme 20 až 25 minut. Po uvaření knedlík vyndáme a propíchneme vidličkou. Povrch potřeme rozpuštěným máslem, aby knedlík neoschl. Knedlíky podáváme teplé, polité vanilkovou omáčkou a posypané mákem.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/kynute-knedliky-s-merunkovou-marmeladou-9-11-2011.html
Poslední tip, trik či komentář