reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kynutý švestkový koláč

Ingredience

  • hladká mouka 200 g
  • vejce 1 kus
  • sůl 1 špetka
  • kvasnice 20 g
  • vlažné mléko 200 ml
  • cukr 150 g
  • máslo 250 g
  • půl citronu (strouhaná kůra) 1 dávka
  • rum 1 lžíce
  • švestky (může být i jiné sezonní ovoce) 1 dávka
  • skořicový cukr 1 sáček

drobenka:

  • ztuhlé máslo 60 g
  • cukr 100 g
  • polohrubá mouka 100 g

na polití:

  • rozpuštěné máslo 60 g
  • rum 1 lžíce
  • moučkový cukr 100 g

1. Hrnek mléka zahřejeme se lžící cukru na vlažnou teplotu, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, sůl, nastrouhanou kůru, cukr, vejce a přidáme vzešlý kvásek. Promícháme, přidáme rozpuštěné, ale ne horké máslo a hněteme. Těsto by mělo být dost řídké. I když teče, nevadí!

2. Necháme přikryté na teplém místě asi půl hodiny vzejít, poté vlijeme do formy. Musí být velmi nízká vrstva. Poklademe půlkami (čtvrtkami) švestek, posypeme skořicovým cukrem a drobenkou.

3. Drobenku vyrobíme tak, že mezi prsty rozmělníme ztuhlé máslo, polohrubou mouku a cukr.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních asi čtyřicet minut. Upečený koláč polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a moučkovým cukrem

Zdroj: Kynutý švestkový koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kynuty-svestkovy-kolac [On-line 22.09.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.