Ingredience
- hladká mouka 200 g
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- kvasnice 20 g
- vlažné mléko 200 ml
- cukr 150 g
- máslo 250 g
- půl citronu (strouhaná kůra) 1 dávka
- rum 1 lžíce
- švestky (může být i jiné sezonní ovoce) 1 dávka
- skořicový cukr 1 sáček
drobenka:
- ztuhlé máslo 60 g
- cukr 100 g
- polohrubá mouka 100 g
na polití:
- rozpuštěné máslo 60 g
- rum 1 lžíce
- moučkový cukr 100 g
1. Hrnek mléka zahřejeme se lžící cukru na vlažnou teplotu, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, sůl, nastrouhanou kůru, cukr, vejce a přidáme vzešlý kvásek. Promícháme, přidáme rozpuštěné, ale ne horké máslo a hněteme. Těsto by mělo být dost řídké. I když teče, nevadí!
2. Necháme přikryté na teplém místě asi půl hodiny vzejít, poté vlijeme do formy. Musí být velmi nízká vrstva. Poklademe půlkami (čtvrtkami) švestek, posypeme skořicovým cukrem a drobenkou.
3. Drobenku vyrobíme tak, že mezi prsty rozmělníme ztuhlé máslo, polohrubou mouku a cukr.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních asi čtyřicet minut. Upečený koláč polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a moučkovým cukrem
Zdroj: Kynutý švestkový koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kynuty-svestkovy-kolac [On-line 22.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář