Ingredience
- máslo 100 g
- polohrubá mouka 150 g
- vejce 3 kusy
- sáček vanilkového cukru 1 kus
- špetka soli 1 dávka
- mléko 350 ml
- cukr 50 g
- máslo 100 g
- rum 35 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
- voda 250 ml
mousse au chocolat
- hořká čokoláda 70 % 120 g
- instantní káva rozmíchaná v troše vody 1 lžička
- máslo 30 g
- velká vejce 2 kusy
- cukr 40 g
- půl lžíce vanilkového aromatu 1 dávka
- smetana ke šlehání 1 dávka
- lískové oříšky na posyp 1 hrst
- trocha rumu 1 dávka
- ztužovač šlehačky 1 dávka
Do středně velkého hrnce dáme vařit máslo, sůl a 250 ml vody. Snížíme plamen a přidáváme a mícháme mouku, až nám vznikne těsto. Necháme je zchladnout a ručním šlehačem do něj zašleháváme vajíčka. Rozehřejeme si máslo a potřeme jím plech. Těsto dáme do cukrářského sáčku a tvoříme jím na plech kolečka a na druhý plech labutí krky (tvar otazníku). Do trouby vložíme hrnec s horkou vodou a dáme péct oba plechy na 190 stupňů. Krky vyndáváme po 20 minutách, kolečka po 45–50 minutách. Po vyndání postříkáme vodou.
Mezitím připravíme krém. Do vychladlého vanilkového pudinku všleháme změklé máslo a rum. Nanášíme na spodní část rozříznutého upečeného kolečka. Horní část rozřízneme na půl a posadíme do krému našikmo. Do přední části zapíchneme krk. Potřeme bud cukrovou polevou z moučkového cukru, mléka, másla a rumu nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Dáme ztuhnout do ledničky.
Mousse au chocolat
Čokoládu rozpustíme s máslem, kávou a kapkou rumu ve vodní lázni. Necháme zchladnout. Poté metličkou zamícháme žloutky, aroma, našlehané bílky s cukrem a pár lžic z našlehané šlehačky. Zbytek šlehačky smícháme s půlkou balení ztužovače.
Do sklenice dáme čokoládovou pěnu, ozdobíme šlehačkou a posypeme oříšky, fantazii se meze nekladou. Dáme ztuhnout do ledničky na několik hodin, nejlépe přes noc.
Zdroj: Labutě z odpalovaného těsta; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/labute-z-odpalovaneho-testa-mousse-au-chocolat [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář