- 4 líny
na zeleninu julienne:
- 100 g mrkve
100 g celeru
100 g řapíkatého celeru
půl pórku
4 žampióny
na rybí vývar:
- odřezky z ryb
0,2 l bílého vína
1 zelenou část pórku
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
2 snítky tymiánu
kousek citrónové kůry
sůl
na bylinkovou omáčku:
- 0,4 l vývaru z lína
4 žloutky
100 g másla
0,1 l smetany na šlehání
cayenský pepř
citrónová šťáva
pažitka
kopr
kerblík
Líny vykostíme a z filetů připravíme porce. Zbytek filetů a kosti dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme bílé víno, tymián, koření, sůl a přivedeme k varu. Vše vaříme 20 minut a pak vývar přecedíme.
Zeleninu pokrájíme na drobné nudličky, žampiony na plátky a vložíme vše společně s citrónovou kůrou a šťávou do rybího vývaru. Společně povaříme asi 5 minut a vložíme osolené a opepřené porce ryb. Povaříme dalších 7 minut, stáhneme ze sporáku a už dále nevaříme.
Mezi tím si slijeme část vývaru do misky, kde připravíme bylinkovou omáčku. K vývaru přidáme žloutky a šleháme na mírném ohni, až nám omáčka začne houstnout. Přidáme rozpuštěné máslo. Poté dochutíme solí, cayenským pepřem, citrónovou šťávou, přidáme nasekaný kopr a kerblík a vmícháme vyšlehanou smetanu.
Na talíř vložíme zeleninu s žampióny, přes ni dáme vařenou rybu, kterou zčásti přelijeme omáčkou. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/361-lin-na-modro/
Poslední tip, trik či komentář