reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Lín na modro

  • 4 líny

na zeleninu julienne:

  • 100 g mrkve
    100 g celeru
    100 g řapíkatého celeru
    půl pórku
    4 žampióny

na rybí vývar:

  • odřezky z ryb
    0,2 l bílého vína
    1 zelenou část pórku
    2 bobkové listy
    10 kuliček černého pepře
    2 snítky tymiánu
    kousek citrónové kůry
    sůl

na bylinkovou omáčku:

  • 0,4 l vývaru z lína
    4 žloutky
    100 g másla
    0,1 l smetany na šlehání
    cayenský pepř
    citrónová šťáva
    pažitka
    kopr
    kerblík

Líny vykostíme a z filetů připravíme porce. Zbytek filetů a kosti dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme bílé víno, tymián, koření, sůl a přivedeme k varu. Vše vaříme 20 minut a pak vývar přecedíme.
Zeleninu pokrájíme na drobné nudličky, žampiony na plátky a vložíme vše společně s citrónovou kůrou a šťávou do rybího vývaru. Společně povaříme asi 5 minut a vložíme osolené a opepřené porce ryb. Povaříme dalších 7 minut, stáhneme ze sporáku a už dále nevaříme.
Mezi tím si slijeme část vývaru do misky, kde připravíme bylinkovou omáčku. K vývaru přidáme žloutky a šleháme na mírném ohni, až nám omáčka začne houstnout. Přidáme rozpuštěné máslo. Poté dochutíme solí, cayenským pepřem, citrónovou šťávou, přidáme nasekaný kopr a kerblík a vmícháme vyšlehanou smetanu.
Na talíř vložíme zeleninu s žampióny, přes ni dáme vařenou rybu, kterou zčásti přelijeme omáčkou. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/361-lin-na-modro/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.