16 kousků:
- 300 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 450 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 140 g čokoládové polevy
- kokos na ozdobení
- Na náplň:
- 750 g měkkého tvarohu
- 300 g cukru krupice
- 3 vejce
- 20 g vanilkového pudinku v prášku
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
Připravíme si linecké těsto – na vál prošijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo a vajíčka. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné části přidáme kakao a důkladně propracujeme. Světlé i tmavé těsto zabalíme do mikrotenové fólie a dáme do lednice přibližně na 30 minut vychladit.
Na náplň vložíme do mísy tvaroh, cukr, vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme vejce a všechno promícháme do hladkého krému.
Nejprve rozválíme světlé těsto na plát velikosti plechu. Potom plech s vyšším okrajem vyložíme papírem na pečení a těsto na něj přeneseme.
Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, uhladíme ji nožem a překryjeme rozváleným kakaovým těstem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě kolem 160 °C asi 45 minut.
Po upečení a vychladnutí koláč vyklopíme, světlé těsto ještě polijeme polevou a posypeme kokosem.
Vychladlý koláč nakonec nakrájíme ostrým nožem na čtverce a každý pak ještě překrojíme na půlku (na úhledné trojúhelníky).
Poslední tip, trik či komentář