Na 20 kousku si připravíme:
- 500 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 citron_
- 100 ml smetany ke šlehání
- 300 g švestek
Listové těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a ten nakrájíme na čtverce o velikosti 10×10 cm.
Každý čtverec přehneme přes kovovou trubičku na kremrole protilehlými růžky k sobě, takže vzniknou šátečky. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Po upečení necháme šátečky vychladnout a pak je opatrně sundáme z trubiček.
Tvaroh utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, lžící citrónové šťávy a kůrou z poloviny citronu. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s tvarohovou náplní.
Švestky očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Do šátečků dáme vždy nejdříve švestky a potom nastříkáme sáčkem tvarohovou náplň.
Poslední tip, trik či komentář