Suroviny:
- 2 pláty listového těsta
- 2 vejce na potření
Džem
- 500 g mrkve
- 100 g celeru
- 200 g petržele
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g malých šalotek
- 500 g cukru
- 200 ml bílého vína
- 50 ml koňaku
- snítka tymiánu
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky. ⅓ cukru zkaramelizujeme v hrnci, přidáme zeleninu, orestujeme, dosypeme zbytek cukru, zalijeme vínem a koňakem, přidáme drhnutý tymián, zavaříme, přiklopíme pokličkou a dusíme 20 minut.
Poté odklopíme a vaříme doměkka, až získáme konzistenci džemu. Necháme vychladit.
Pláty těsta položíme na sebe a podél velkého talíře vykrojíme kola.
První vrstvu těsta vložíme na pečicí papír většího rozměru než je samotné těsto. Potřeme džemem a zakryjeme druhou vrstvou těsta. Do středu lehce vmáčkneme sklenici dnem vzhůru a vytvoříme kolečko. Těsto nožem prokrojíme od okraje kolečka do hvězdice. Každou část zatočíme do tvaru větrníku a potřeme vejcem. Celý větrník přesuneme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180−200 °C 15−20 minut.
Zdroj: Listový větrník plněný džemem z kořenové zeleniny; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1665-listovy-vetrnik-plneny-dzemem-z-korenove-zeleniny/ [On-line 06.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář