reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pyré z kořenové zeleniny zapečené s bylinkovým bešamelem a tempehem

4 porce

Pyré

  • 400 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g petržele
  • 100 g másla
  • 1 l vody
  • lžička fenyklu
  • sůl
  • muškátový květ
  • 4 žloutky

Bešamel

  • 30 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 0,5 l mléka
  • snítka tymiánu, rozmarýnu, oregana a bazalky
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • 200 g uzeného tempehu
  • 50 g parmezánu
  • máslo nebo olej na vymazání formy

Zeleninu nakrájíme na kostky a vložíme do vody společně se solí a fenyklovým semínkem.

Uvaříme doměkka, scedíme, přidáme máslo a rozmixujeme.

Necháme lehce zchladnout a vmícháme muškátový květ, žloutky a případně dosolíme.

Příprav bešamelu: Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme mlékem, rozmícháme, přidáme koření a sůl. Pozvolna vaříme asi 20 minut. Na závěr přidáme nasekané bylinky. Za občasného míchání necháme vychladit na pokojovou teplotu.

Pyré vložíme do cukrářského sáčku bez špičky a do vymazaného pekáče nastříkáme pyré do pruhů. Jak je silný pruh, takový uděláme rozestup. Volné místo vyplníme bešamelem buď pomocí sáčku nebo lžící.

Poklademe tenkými plátky tempehu, posypeme nalámaným nebo nahrubo nastrouhaným parmezánem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 10 minut, poté na dalších 10 minut zvýšíme příkon na 180 °C.

Můžeme podávat hned, ale je možné nechat vychladnout, poté krájet porce, které ohřejeme v troubě.

Zdroj: Pyré z kořenové zeleniny zapečené s bylinkovým bešamelem a tempehem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1664-pyre-z-korenove-zeleniny-zapecene-s-bylinkovym-besamelem-a-tempehem/  [On-line 06.02.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.