- 4 kousky lososího filé zbaveného kůže (každý kousek o váze asi 20 dkg)
- 1 dkg másle
- 1-2 citrony
- sůl
- pepř
Omáčka:
- 3 dl rybí polévky
- 1 dl suchého bílého vína
- 2 šalotky
- 2,5 dl smetany na vaření
- 4 polévkové lžíce bylinkové kořenící směsi
Z lososího filé odstraníme všechny kosti. Z kuchyňského pergamenu si vystřihneme čtyři kolečka o průměru asi 30 cm. Tato papírová kolečka přeložíme na polovinu, potom je opět rozevřeme a potřeme rozpuštěným máslem.
Na jednu stranu pergamenové podložky položíme rybí filé, na ně dáme čtyři kolečka citronu rozkrojená na polovinu, osolíme, opepříme a klademe na pekáč. Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 °C.
Do kastrolu si slijeme rybí polévku a víno. K tomu přisypeme nadrobno nakrájené šalotky a vaříme tak dlouho, až se nám vytvoří hustá směs podobná sirupu. Potom přilijeme smetanu a ještě několik minut povaříme. Osolíme, opepříme a přimícháme bylinky.
Při podávání vybalujeme upečené rybífilé z pergamenu až u stolu. Omáčku servírujeme zvlášť v misce.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3805
Poslední tip, trik či komentář