Potřebujeme:
- 1000g rybích kostí – ocasů a hlav
- 1 cibuli,
- 1 mrkev,
- 2 řapíky celeru,
- 200 ml suchého bílého vína,
- 1 bobkový lis,t
- 8 stonků z petrželky,
- 2 větvičky tymiánu,
- lžičku suchého tymiánu
Kosti, ocasy a hlavy vložíme do cedníku pod tekoucí studenou vodou a necháme je dokonale propláchnout a zchladit. Do hrnce přidáme víno, koření a led a postavíme na plotnu. Velmi pomalu přivedeme těsně pod bod varu. Opatrně sebereme pěnu, přidáme pokrájenou zeleninu a pomalu táhneme maximálně 20 minut. Vývar scedíme a necháme zachladnout.
Vývar se může hodně zredukovat (vyvařit) a potom nalít do plastického rozděleného tácku na led.
Oškrabané maso dáme do kutru. S trochou ledové tříště a smetany uděláme hladkou fáš, kterou ochutíme solí, pepřem a brandy. Je nutné pracovat rychle, fáš se nesmí zahřát. Z fáše uděláme knedlíčky či noky, které zavaříme ve vývaru a podáváme k polévce.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-losos-rybi-vyvar-a-knedlicky-4-3-2011.html
Poslední tip, trik či komentář