- pepř mletý 1 špetka
česnek 1 stroužek
citron 2 kusy
hrubá sůl 1 špetka
losos 1 kus
kopr 1 svazek
rozpuštění máslo 80 g
Speciální výbava:
- 1 kus papírového kartonu a alobal
Připravte si:
1 celého očištěného lososa, měl by mít tak 3-4 kg nebo lososové filety, špetku čerstvě namletého pepře, špetku hrubé soli, 1 svazek čerstvého kopru, část kopru nakrájejte a zbytek nechte ve snítkách, 2 citrony, zbavte je jader a nakrájejte na tenké plátky, 1 stroužek česneku, oloupaný a utřený, 80 g rozpuštěného másla, snítky kopru na ozdobu
Pusťte se do toho:
1. Připravte gril k nepřímému grilování a rozehřejte ho na střední teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte na jeho střed nádobu na odkapávání.
2. Z velkého kusu kartonu vyřízněte obdélník stejně dlouhý, ale o něco užší než je ryba. Lesklou
stranou alobalu jej několikrát omotejte a dejte stranou.
3. Očistěte rybu a odstraňte žábry i ploutve nejlépe kuchyňskými nůžkami. Opláchněte lososa
zvenčí i zevnitř proudem studené vody, nechte ho odkapat a pak jej důkladně celého osušte kuchyňskou
utěrkou. Z každé strany udělejte do kůže 4-5 zářezů až ke kosti.
4. Útroby ryby osolte, opepřete a naplňte polovinou plátků citronu a snítek kopru. Druhou polovinu
dejte po plátcích a snítkách do zářezů na bocích ryby.
5. Do rozpuštěného másla nasypte nakrájený kopr a česnek a směsí potřete rybu z obou stran,
osolte ji a opepřete. Poté ji položte na karton omotaný alobalem.
6. Rybu potřete bylinkovým máslem a dejte na střed připraveného horkého roštu mimo přímý oheň
a zakryjte gril víkem. Grilujte lososa 45 minut až 1 hodinu, dokud nebude docela propečený. Během
této doby ho alespoň čtyřikrát potřete bylinkovým máslem.
7. Rybu přesuňte na velký tác, znovu ji osolte a opepřete. Naporcujte ji tak, že nejprve povedete tah
nožem z obou stran podél páteře. Tím oddělíte horní filety. Postupně páteř zvedejte, vytahujte kosti
a krájejte lososa na jednotlivé porce.
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/losos-s-citronem-koprem
[On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář