- 0,6 kg filetů z lososa s kůží
lžíce slunečnicového oleje
citrón
80 g másla
5 snítek tymiánu
stroužek česneku
sůl
pepř
na čočkový salát:
- 100 g zelené čočky
100 g červené čočky
3 jarní cibulky
3 rajčata
čerstvá bazalka
sůl
pepř
na balzamikovou zálivku:
- 3 lžíce balzamikového octa
1 lžíce medu
1 čajová lžička dijonské hořčice
15 lžic olivového oleje
mletý černý pepř
sůl
Nejdříve si připravíme čočkový salát: Zelenou a červenou čočku uvaříme „al dente“, což znamená, že není úplně dovařená, aby zůstala vcelku a nerozpadala se. Ze spařených a poté oloupaných rajčat vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na kostičky. Jarní cibulku pokrájíme na jemno. Do vychladlé čočky přidáme rajčata, cibulku, natrhanou bazalku, sůl, pepř a balzamicovou zálivku, kterou připravíme rozšleháním balzamikového octa, medu, dijonské hořčice, olivového oleje, mletý černého pepře a soli. Vše dobře promícháme, zakryjeme fólii a dáme na půl hodiny odležet.
Mezitím si připravíme lososa:
Filety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej na smažení, vložíme porce ryb a pečeme na pánvi nejdříve na straně s kůží. Přidáme máslo, česnek a tymián. Takto ochuceným tukem přeléváme lososa 8 až 10 minut. Poté za stáleho přelévání olejem opečeme do zlatova i z druhé strany.
A můžeme servírovat. Doprostřed talíře dáme čočkový salát, na něj položíme pečeného lososa, kterého lehce přelijeme zálivkou z olivového oleje a citrónu a ozdobíme lístky čerstvé bazalky.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/362-losos-s-cockovym-salatem/
Poslední tip, trik či komentář