Suroviny
- filet z lososa 5 ks
- sójová omáčka 170 ml
- med 1 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- čerstvý zázvor kousek
- olivový olej
- citrón 1 ks
Lehký zeleninový salátek
- fenykl s natí 2 ks
- ředkvička 6 ks
- lahůdkové cibulky 3 ks
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Pečené brambory
- velké brambory 6 ks
- střední cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 50 g
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Marináda teriyaki: Do menšího hrnce nalijeme sójovou omáčku, přidáme med, bílý vinný ocet, stroužky česneku, asi deset tenkých koleček očištěného zázvoru a lžíci olivového oleje. Vaříme pět minut, poté marinádu přelijeme do misky a necháme vychladnout.
Filety z lososa stáhneme z kůže a ponoříme do vychladlé marinády a necháme v ledničce alespoň 30 minut marinovat. Poté lososa vyjmeme a důkladně osušíme. Na rozpálenou pánev dáme olivový olej a losos opékáme tři minuty z každé strany, nakonec rybu pokapeme půlkou citronu, stáhneme z ohně a necháme dojit na pánvi.
Zeleninový salát: Fenykl očistíme a odřízneme nať, nakrájíme na velmi tenké plátky, které pokapeme půlkou citronu, chvíli necháme marinovat, aby fenykl trochu změkl. Poté přidáme na tenká kolečka pokrájené ředkvičky a najemno nakrájenou lahůdkovou cibulku. Dochutíme bazalkou, solí, mletým černým pepřem a trochou olivového oleje.
Brambory si umyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli si taky pokrájíme na plátky. Připravíme si několik čtverců alobalu na zabalení brambor. Brambory si smícháme s cibulí a utřeným česnekem, osolíme, opepříme, rozdělíme na hromádky, které zabalíme jako balíčky do alobalu a pečeme na rozpáleném grilu až půl hodiny, dokud nebudou brambory měkké.
Zdroj: Losos teriyaki s lehkým zeleninovým salátem a pečeným bramborem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/losos-teriyaki-s-lehkym-zeleninovym-salatem-pecenym-bramborem [On-line 21.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář