Potřebujeme:
- 8 plátků bílého toastového chleba
- 500 g čerstvých rozpůlených jahod
- 400 ml mléka
- 1 vejce + 2 žloutky
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíci rumu
- 1 skořicový cukr
- 1 lžíci medu
- máslo
- 1 lžíci namočených rozinek
- špetku soli
Plátkům toastového chleba odřízneme kůrky. Ohřejeme mléko s krupicovým cukrem a rozšleháme ho s vejcem a žloutky. Plátky bílého chleba namočíme do mléka. Tvaroh smícháme s medem a rumem. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozložíme vymačkané kousky chleba, pokryjeme tvarohem. Na tvaroh rozložíme půlky jahod, posypeme lžící moučkového cukru a zakryjeme zbytkem chleba. Povrch posypeme skořicovým cukrem a změklými rozinkami, případně několika kousky másla. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (165°C) asi 15 minut. Zemlbábu posypeme moučkovým cukrem a těsně před podáváním ozdobíme několika plátky čerstvých jahod.
Zdroj: Luxusní žemlovka; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/luxusni-zemlovka-misto-jablek-jahody.html [On-line 29.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář