reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Makové peciválky se sirobem

Ingredience:

  • ½ kostky droždí
  • 100 g cukru
  • asi ¼ l mléka
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli

Maková náplň

  • 250 g mletého máku
  • ¼ l mléka
  • ¼ l vody
  • 140 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • vanilkový lusk
  • citronová kůra
  • mletý hřebíček
  • rozinky

Na podávání

  • máslo
  • řepný sirob

Droždí smícháme s cukrem a do vzniklé kašičky vmícháme vlažné mléko s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem, obě mouky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme 1 hodinu kynout, během kynutí promísíme.

Jemně mletý mák vsypeme do smíchané vody s mlékem, přidáme vanilkový a krupicový cukr, obsah vanilkového lusku, citronovou kůru, mletý hřebíček a necháme přejít varem.

Těsto rozdělíme na malé dílky, které plníme mákem, do každé přidáme jednu rozinku a dobře utáhneme. Klademe na plech dostatečně od sebe a necháme ještě ½ hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova.

Ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem se lžičkou rumu.

Když nepodáváme peciválky ihned po upečení, uchováme je v lednici a před podáváním je nad párou ohřejeme.

Přepustíme máslo, přidáme sirob, necháme přejít varem a přeléváme jím horké peciválky.

Zdroj: Makové peciválky se sirobem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1529-makove-pecivalky-se-sirobem/  [On-line 20.12.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.