Ingredience:
- ½ kostky droždí
- 100 g cukru
- asi ¼ l mléka
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
Maková náplň
- 250 g mletého máku
- ¼ l mléka
- ¼ l vody
- 140 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- vanilkový lusk
- citronová kůra
- mletý hřebíček
- rozinky
Na podávání
- máslo
- řepný sirob
Droždí smícháme s cukrem a do vzniklé kašičky vmícháme vlažné mléko s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem, obě mouky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme 1 hodinu kynout, během kynutí promísíme.
Jemně mletý mák vsypeme do smíchané vody s mlékem, přidáme vanilkový a krupicový cukr, obsah vanilkového lusku, citronovou kůru, mletý hřebíček a necháme přejít varem.
Těsto rozdělíme na malé dílky, které plníme mákem, do každé přidáme jednu rozinku a dobře utáhneme. Klademe na plech dostatečně od sebe a necháme ještě ½ hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova.
Ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem se lžičkou rumu.
Když nepodáváme peciválky ihned po upečení, uchováme je v lednici a před podáváním je nad párou ohřejeme.
Přepustíme máslo, přidáme sirob, necháme přejít varem a přeléváme jím horké peciválky.
Zdroj: Makové peciválky se sirobem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1529-makove-pecivalky-se-sirobem/ [On-line 20.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář