- filety z čerstvé makrely
- hrubozrnná mořská sůl a třtinový cukr (poměr 1 : 1)
Sůl smícháme s cukrem a filety makrely touto směsí na straně bez kůže zasypeme na 10−15 minut. Poté filety opláchneme, osušíme a dočistíme (zbytky kůstek). Makrelu nakrájíme na tenké proužky, v míse zakápneme olivovým olejem a necháme zakryté odležet.
Těsně před podáváním rybu opečeme na pánvi (nebo můžeme „ogrilovat“ letlampou). Podáváme s třešňovým salátem a pečenou řepou.
Salát
- šálek třešní
- 2 mladé cibulky
- snítka thajské bazalky
- 2 lžíce bílého balsamikového octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- sůl
Třešně vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky, cibulky nakrájíme na jemná kolečka.
V míse smícháme s lístky bazalky, balsamikovým octem, olivovým olejem a zázvorem, trochu osolíme.
Příloha z řepy
- žlutá a červená řepa
Řepu pečeme na hrubozrnné mořské soli při teplotě 160 °C 45 minut, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na plátky silné 3−4 mm.
Na talíř servírujeme plátky řepy, rybu a třešňový salát, lehce zakápneme balsamikovým krémem a ozdobíme lístky bazalky.
Zdroj: MAKRELA S TŘEŠŇOVÝM SALÁTEM A PEČENOU ŘEPOU; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1465-makrela-s-tresnovym-salatem-a-pecenou-repou/ [On-line 6.8.2014]
Poslední tip, trik či komentář