4 porce
- 4 makrely
- 20 dkg nových brambor
- 5 dkg mladého hrášku v luscích
- 20 dkg mladé karotky
- 20 dkg bílého chřestu
- 20 dkg másla
- 10 dkg bazalky
- 4 dkg čerstvého koriandru
- 1 svazeček pažitky
- 2 citrony
- 1 hlávka květáku
- 3 dl vývaru z kuřecího masa
Nejprve si připravíme makrelu k vaření. Odstraníme vnitřnosti a odřízneme rybě hlavu. Stáhneme film tvořený lesklou kůží, načež makrelu na jedné straně podél páteře nařízneme až k ocasním partiím. Stejně postupujeme i na druhé straně, díky čemuž se nám snadno podaří rybí páteř vyndat. Pokud budeme pracovat pozorně, ocasní partie udrží filé pohromadě.
Obě poloviny rybího filé svineme zvnějšku dovnitř a spíchneme je špejlí.
Brambory a mrkev nakrájíme na podlouhlé kousky velké asi jako malíček a předvaříme si je ve slané vodě.
Kuřecí vývar přivedeme k varu, přisypeme k němu mrkev, brambory, hrachové lusky, oloupaný chřest, květák rozebraný na růžičky a výše uvedeným postupem připravenou rybu. Pod pokličkou na mírném plameni dusíme do poloměkka, potom přidáme koriandr, bazalku a pažitku.
Hotové ragú zahustíme máslem a ochutíme několika kapkami citronové šťávy.
Při podávání položíme makrelu doprostřed talíře, dáme k ní porci dušené zeleniny a vše zalijeme bylinkovou omáčkou.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3764
tohle sem presne hledal.