6 porcí
Jak jsme se v úvodu zmínili, arcivévoda František miloval ovocné knedlíky. Od paní kastelánky víme, že jeho nejoblíbenější byly se švestkami. Proto se na zámku rozhodli a každoročně tu v srpnu pořádají pro návštěvníky knedlíkové hody.
- ½ kg hrubé mouky
- 10 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- sůl
- asi 250 ml mléka
- asi 600 g mražených (v sezoně čerstvých) malin
- hrubá mouka na posypání válu
Na podávání
- moučkový cukr
- perník na strouhání
- přepuštěné máslo
Mouku vsypeme do větší mísy, uděláme v ní důlek, do něhož rozdrobíme droždí, zalijeme částí vlažného mléka, přidáme cukr, lehce promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. Potom přidáme vejce, sůl, mléko a zaděláme hladké vláčné těsto, které necháme zakryté vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném hrubou moukou a nakrájíme na čtverce, do kterých vkládáme maliny, dobře zabalíme a vaříme ve vroucí, trochu osolené vodě.
Horké knedlíky sypeme na talíři moučkovým cukrem smíchaným se strouhaným perníkem a přeléváme přepuštěným sádlem.
Zdroj: Malinové knedlíky s cukrovým perníkem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1054 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář