Korpus
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 120 g
- kakao 20 g
- středně velká jablka 5 kusů
- soda 0.5 lžičky
- dětská krupice 100 g
Krém
- moučkový cukr 100 g
- cukr moučka 100 g
- máslo 200 g
- mléko 150 ml
- hrubá mouka 2 lžíce
- hladká mouka 30 g
- vanilkový cukr 0.5 kusu
Náplň
- rybízová nebo višňová marmeláda 1 dávka
- rum 20 ml
Zdobení
- mandle nebo vlašské ořechy
- čokoláda nebo čokoládový toping
1. Z vajec oddělíme žloutky od bílků, jablka oloupeme a nastrouháme najemno (šťávu nesléváme), žloutky rozmícháme s cukrem do hladka a přidáme nastrouhaná jablka, sodu, kakao a dětskou krupici a pořádně to spolu smícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně ho zapracujeme do směsi. Pekáč nebo dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a směs nalijeme a uhladíme, aby měla stejnou tloušťku. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme zhruba 35 minut. Když je korpus upečený, necháme ho vychladnout a pak ho rozkrojíme na dvě stejné půlky. Na jednu naneseme marmeládu smíchanou s rumem a přikryjeme druhou půlkou.
2. Máslo na krém nastrouháme na vločky a rozmícháme do hladka s moučkovým a vanilkovým cukrem – dáme stranou. Do studeného mléka zamícháme dvě polévkové lžíce hrubé mouky, na sporáku přivedeme k varu za stálého míchání a povaříme dvě minuty. Vzejde nám z toho tuhá kaše, ale to je v pořádku. Necháme ji vystydnout a pak po lžících zamícháváme do kaše připravenou máslovou hmotu. Obě součásti musí mít stejnou teplotu, jinak by se nám krém srazil. Když je krém hotový, potřeme jím hotový korpus svrchu i po straně a dozdobíme oříšky a čokoládou. Dáme alespoň na dvě hodinky do lednice, aby nám krém dostatečně ztuhnul.
Zdroj: Maminčin jablečný koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mamincin-jablecny-kolac [On-line 16.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář