- 750 g vepřové panenky
- 5 silnějších plátků parmské šunky
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- špetka mletého pepře
- hrubá sůl
- olivový olej
Brambory
- 20 menších brambor
- sůl
- 2 stroužky česneku
- pár lístků čerstvého tymiánu
- hrst petrželky
- olivový olej
- špejle
Zelenina
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 10 cherry rajčat na stonku
- 1 menší cuketa
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- snítky petrželky
Špalíčky panenky (asi 150 g) marinujeme nejlépe přes noc ve směsi olivového oleje, drceného česneku, rozmarýnu, mletého barevného pepře a hrubé soli. Pak špalíčky zabalíme do parmské šunky a zprudka opékáme na olivovém oleji nebo na grilu.
Brambory uvaříme ve slupce. (Nemáme-li nové brambory, raději je pět až deset minut pečeme.) Necháme vychladnout, rozkrojíme a napichujeme na špejle po čtyřech. Špízy potřeme směsí soli, rozdrceného česneku a tymiánu. Pečeme nebo grilujeme asi 10 až 20 minut podle výkonu trouby nebo grilu. Nakonec posypeme čerstvou petrželkou
Papriky pokrájíme na větší kusy, cibuli na čtvrtiny, cuketu na kolečka (2,5 cm), rajčata můžeme nechat na větvičce. Směsí olivového oleje, bylinek, soli a česneku potřeme zeleninu a pečeme nebo grilujeme asi 5 až 10 minut podle velikosti nakrájených kusů a výkonu trouby nebo grilu. Nakonec opět posypeme čerstvou petrželkou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/marinovana-veprova-panenka-0 [On-line 30.11.2011]
Poslední tip, trik či komentář