Potřebujeme:
- 2 stehna králíka,
- slaninu,
- 1 cibuli,
- 1 mrkev,
- ¼ celeru,
- 2 javorové listy,
- 2 stroužky česneku,
- portské víno,
- rozmarýn,
- olivový olej,
- vodu, sůl, pepř
Na marinádu:
- 3 díly vinného octa,
- 2 díly vody
Na noky:
- 400 g vařených brambor,
- 4 lžíce hrubé mouky,
- 4 lžíce polohrubé mouky,
- 1 vejce,
- 1 lžičku bramborového škrobu,
- parmazán,
- sůl
Králíka naložíme do marinády a necháme přes noc marinovat. Druhý den vyndáme, našpikujeme mrkví, cibulí a špekem.
Do hrnce dáme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, navrch položíme králíka a koření. Osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem, portským vínem a dusíme 10 minut. Přidáme česnek, podlijeme vodou a dáme do trouby na 180 °C na 1,5 hodiny. Králíka vyndáme a šťávu rozmixujeme.
Jako přílohu podáváme noky: Brambory nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku, parmazán a škrob. Vypracujeme těsto, vyválíme válečky a nakrájíme špalíčky. Vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou nahoru.
Zdroj: Marinovaný králík na chorvatský způsob; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/marinovany-kralik-na-chorvatsky-zpusob.html [On-line 07.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář