- 750 g vepřových kotlet
- 200 g zauzené šunky
- 200 g ementálu
- 100 g listového špenátu
- česnek
- 250 ml smetany
- 100 g sušených rajčat
- brambory
- jarní cibulka
- 150 g slaniny
- 150 g žampionů
- cibule
- bíle víno
- strouhanka
- citronová šťáva
- máslo
Vepřové kotlety naklepeme na slabé plátky, které potřeme utřeným česnekem a opepříme. Poklademe je plátky ementálu, zauzené šunky, lístky špenátu a kousky sušeného rajčete. Plátky i s ingrediencemi zavineme do rolky, kterou následně pokrájíme na cca 5 mm silná kolečka, která naplocho napichujeme na špejli (vznikne tak efekt očí). Špíz opečeme z obou stran na másle a přendáme do zapékací mísy, ve které necháme oči dopéct v troubě. Ve výpeku rozpustíme kousek másla a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přidáme slaninu, posekaný česnek a žampiony, které zakápneme citronovou šťávou, aby neztmavly. Necháme podusit. Poté zaprášíme směs strouhankou a necháme zhoustnout. Nakonec přidáme suché bílé víno a krátce povaříme, aby měla směs dostatečnou hustotu a chuť. Na závěr můžeme dochutit solí a pepřem.
Oloupané brambory povaříme doměkka a pak je nahrubo rozšťoucháme. Přidáme vypraženou slaninu a na másle podušenou jarní cibulku a opět promícháme. Pro zlepšení chuti přidáme trochu smetany.
Zdroj: Prostřeni TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/praseci-oci-s-bramborem
Poslední tip, trik či komentář