Masové kuličky
- mleté maso 750 g
- česnek 2 stroužky
- velká cibule 1 kusy
- vejce 1 kus
- nasekaná petrželka 2 lžíce
- strouhanka na zahuštění 1 dávka
- olej na smažení 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- černý mletý pepř 1 špetka
- worcestrová omáčka 5 kapky
- plnotučná hořčice 1.5 lžíce
Bramborovo-dýňové pyré
- brambory 500 g
- očištěná dýně 500 g
- mléko 400 ml
- smetana na vaření 200 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Smetanový dip
- zakysaná smetana 250 g
- nasekaná pažitka 1 hrst
Mleté maso vložíme do mísy. Osolíme ho, opepříme a zakapeme worcestrovou omáčkou. Vmícháme hořčici, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibuli, vajíčko a petrželku. Směs lze podle potřeby zahustit strouhankou. Z této připravené masové hmoty vytvarujeme kuličky. Nejdříve je ze všech stran opečeme na rozehřátém oleji na pánvi, pak je v troubě při teplotě 190° C necháme asi deset minut dojít.
Brambory oloupeme a společně s dýní nakrájíme na menší kousky. Vše zalijeme mlékem a osolíme. Velmi zvolna vaříme doměkka. Mléko poté slijeme a zeleninu rozmixujeme. Pyré zjemníme smetanou a dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem.
Zakysanou smetanu také dochutíme solí a pepřem a pak do ní vmícháme nadrobno nasekanou pažitku. Spolu s bramborovo-dýňovým pyré ji servírujeme k masovým kuličkám.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/masove-kulicky [On-line 23.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář