Ingredience
- vepřová krkovička 2 kg
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- hladká mouka 1 lžička
- sůl 1 dávka
- kmín 1 dávka
na bramborové špalíčky:
- studené uvařené brambory 600 g
- vejce 1 kus
- hrubá krupice 60 g
- na zelí:
- kysané zelí 1 kg
- hladká mouka dle potřeby 1 dávka
- cibule 1 kus
- sádlo 1 lžíce
1. Opláchnuté maso nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, osolíme a posypeme kmínem. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, podlijeme vodou a pečeme v troubě. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a dle potřeby podléváme. Upečeme do zlatova.
2. Uvařené, oloupané a vystydlé brambory nastrouháme a zpracujeme se všemi přísadami. Těsto vyválíme na „hady“ a z nich nasekáme špalíčky. Ty zaváříme do vřící vody, zamícháme ode dna a po vyplutí na hladinu je hotovo. Knedlíčky vyjmeme a promastíme s omastkem z pečeně.
3. Kysané zelí propláchneme a dáme vařit. Mezitím si v kastrolu osmažíme pokrájenou cibuli a uděláme si jíšku ze sádla a mouky. Nakonec vmícháme uvařené scezené zelí, ještě necháme opatrně orestovat a dochutíme – např. octem, cukrem, solí apod.
Zdroj: Masové výpečky, bramborové špalíčky, zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/masove-vypecky-bramborove-spalicky-zeli [On-line 07.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář