Pro 4 osoby si připravíme:
- 600 g telecí kýty
- 1 lžičku soli
- špetku čerstvě drceného pepře
- 2 lžíce másla
- 120 g nivy
- 2 Lžíce oleje
- 2 větší rajčata
- 1/2 Lžičky provensálského koření
- 200 ml červeného vína
- 1 Lžičku cukru
- 2 hřebíčky
- 100 g cibule šalotky
Maso nakrájíme na plátky (8 až 12), lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a necháme asi 5 minut odležet.
Mezitím ušleháme změklé máslo, po částech k němu přidáme nastrouhanou nivu a vyšleháme na hustou pěnu, kterou dáme na chvíli do chladničky.
Na pánvi rozpálíme olej a medailonky z každé strany asi 3 minuty opékáme. Hotové maso dáme na nahřátý talíř a uchováme v teple. Rajčata nakrájíme na silnější plátky, posypeme je provensálským kořením a krátce opečeme po obou stranách.
Víno dochutíme hřebíčkem a cukrem, vložíme šalotku a asi 8 minut na mírném ohni povaříme.
Na opečené plátky rajčat položíme medailonky. Pak na ně nastříkáme pěnu z nivy. Podáváme se šalotkou ve víně a s pečenými petrželovými bramborami.
Poslední tip, trik či komentář