- 650 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1−2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky mletého perníkové koření (skořice, hřebíček, nové koření, badyán, anýz, pepř, kardamom)
- 2 velká vejce
- 65 g másla
- 100 g medu
- 1 dl rumu
- 1 vejce na potření
Mouku, cukr i kakao prosejeme, smícháme se sodou a kořením.
Přidáme vejce, změklé máslo, med, rum a zpracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme mikrotenovým sáčkem a při pokojové teplotě necháme 24 hodin odležet.
Druhý den těsto na pomoučeném vále vyválíme na asi 1cm plát, ze kterého vykrajujeme oblíbené tvary, vkládáme je na plech lehce posypaný moukou a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C 7−10 minut.
Perníčky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozšlehaným vejcem, vychladlé je zdobíme.
Zdroj: Medovo-rumové perníčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1279-medovo-rumove-pernicky/ [On-line 29.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář