6 porcí
- 6 zadních králičích stehen bez kosti
- 100 g špeku
- 2 mrkve
- ¼ menšího celeru
- 1 velká kořenová petržel
- 200 ml rajčatového pyré
- 50 ml bílého vína
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- drcené nové koření a pepř
- 2 bobkové listy
- sůl
- bílé víno a voda na podlití
Špek a zeleninu nakrájíme na drobné kostičky. Na špeku opečeme zeleninu, vlijeme rajčatové pyré a zastříkneme vínem, ochutíme nasekanými bylinkami a drceným kořením, vložíme bobkové listy a dusíme, až vydusíme přebytečnou tekutinu a směs je hustá. Osolíme. Králičí stehna rozklepeme (nejlépe přes potravinářskou folii), osolíme a poklademe zeleninovou směsí, svážeme nebo spíchneme špejlí či jehlami, navršíme do pekáče na králičí kosti, podlijeme vodou a vínem. Zapečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 15 minut. Poté při 150°C ještě hodinu dopékáme doměkka a dozlatova. Podáváme s bramborovým pyré (viz níže).
Bramborové pyré
- 600 g oloupaných brambor
- voda na uvaření
- 200 ml smetany ke šlehání
- snítka tymiánu
- sůl
Brambory uvaříme v osolené vodě, rozmačkáme či vyšleháme dohladka, vmícháme horkou smetanu a drhnutý tymián.
Zdroj: Měšce z králičích stehen plněné kořenovou zeleninou s tymiánovým bramborovým pyré; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1789-mesce-z-kralicich-stehen-plnene-korenovou-zeleninou-s-tymianovym-bramborovym-pyre/ [On-line 25.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář