5 porcí
Tortilly
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 6 lžic oleje
- sůl
- voda
Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme sůl, přilijeme olej a lžící promícháme. Postupně přidáváme vodu a ručně hněteme těsto, dokud není vláčné a hladké. Pak je dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut odpočinout. Na moukou posypaný vál odkrojíme kus těsta – přibližně tři polévkové lžíce – a vyválíme tenkou kruhovou placku. Na ni položíme talíř jako kruhovou šablonu a nožem ořízneme přebytečné těsto. Vykrojené tortilly dáme na talíř a hodně prosypeme moukou, aby se neslepily. Rozehřejeme pánev a postupně opékáme asi 20 vteřin z každé strany. Hotové skládáme na sebe a posléze plníme ingrediencemi.
Náplň z hovězího masa
- 0,5 kg mletého hovězího
- 0,5 kg různých hub (žampiony, hlíva atd.)
- 200 g zauzené slaniny
- česnek
- sůl, pepř
Na kostky nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova na pánvi, přidáme česnek a mleté hovězí. Okořeníme, posolíme a necháme podusit.
Když je maso takřka hotové, přidáme houby a za občasného míchání doděláme na pánvi. Směs zbavíme přebytečné šťávy, aby z tortill nekapala.
Náplň z kuřecího masa
- 0,5 kg kuřecích stehen
- nakládaná rajčata
- chilli papričky
- smetana
- zauzená slanina
- česnek
- sůl, pepř
- cukr
Na kostky nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova na pánvi, přidáme drobně nasekané papričky zbavené semínek, pepř a česnek.
Směs orestujeme a přidáme kuřecí maso nakrájené na malé kousky. Maso necháme zatáhnout a přidáme nakládaná rajčata, která jsme si nasekali už v plechovce. Dochutíme cukrem, solí, pepřem a necháme asi deset minut podusit. Když je maso hotové, stáhneme teplotu a opatrně vmícháme smetanu. Lehce povaříme, aby nám směs ztuhla.
Náplň z fazolí
- 2 plechovky fazolí (bílých a červených)
- slunečnicový olej
- chilli papričky
- sýr s modrou plísní
- kečup
- česnek
- sůl, pepř
Do pánve na rozpálený tuk dáme drobně nasekané papričky zbavené semínek, pepř a česnek. Chvíli restujeme a přidáme slité fazole. Jakmile se začne směs vařit, přidáme kečup a nahrubo nakrájený sýr.
Když je sýr rozpuštěný a rozmíchaný v celé směsi, pánev odstavíme.
Ostatní suroviny
- 0,5 kg rajčat (nakrájená kolečka)
- různobarevné papriky
- ledový salát
- zakysaná smetana
- sýr na strouhání
- 300 g opečené slaniny
- 200 g cibule (kolečka)
Tortilly dáme na tác a směsi (hovězí, kuřecí a fazole) do misek. Ostatní suroviny dáme také do misek. Tortilla se plní na jedné polovině. Přímo na placku položíme list salátu, na něj pak postupně klademe různé ingredience a na závěr posypeme sýrem. Pak tortillu přehneme. Oba konce tortilly opět přehneme zpět přes střed, jeden přes druhý, vložíme do ubrousku a můžeme servírovat.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mexicke-tortillove-variace [On-line 18.6.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář