reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Mexické tortillové variace

5 porcí

Tortilly

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 6 lžic oleje
  • sůl
  • voda

Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme sůl, přilijeme olej a lžící promícháme. Postupně přidáváme vodu a ručně hněteme těsto, dokud není vláčné a hladké. Pak je dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut odpočinout. Na moukou posypaný vál odkrojíme kus těsta – přibližně tři polévkové lžíce – a vyválíme tenkou kruhovou placku. Na ni položíme talíř jako kruhovou šablonu a nožem ořízneme přebytečné těsto. Vykrojené tortilly dáme na talíř a hodně prosypeme moukou, aby se neslepily. Rozehřejeme pánev a postupně opékáme asi 20 vteřin z každé strany. Hotové skládáme na sebe a posléze plníme ingrediencemi.

Náplň z hovězího masa

  • 0,5 kg mletého hovězího
  • 0,5 kg různých hub (žampiony, hlíva atd.)
  • 200 g zauzené slaniny
  • česnek
  • sůl, pepř

Na kostky nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova na pánvi, přidáme česnek a mleté hovězí. Okořeníme, posolíme a necháme podusit.

Když je maso takřka hotové, přidáme houby a za občasného míchání doděláme na pánvi. Směs zbavíme přebytečné šťávy, aby z tortill nekapala.

Náplň z kuřecího masa

  • 0,5 kg kuřecích stehen
  • nakládaná rajčata
  • chilli papričky
  • smetana
  • zauzená slanina
  • česnek
  • sůl, pepř
  • cukr

Na kostky nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova na pánvi, přidáme drobně nasekané papričky zbavené semínek, pepř a česnek.

Směs orestujeme a přidáme kuřecí maso nakrájené na malé kousky. Maso necháme zatáhnout a přidáme nakládaná rajčata, která jsme si nasekali už v plechovce. Dochutíme cukrem, solí, pepřem a necháme asi deset minut podusit. Když je maso hotové, stáhneme teplotu a opatrně vmícháme smetanu. Lehce povaříme, aby nám směs ztuhla.

Náplň z fazolí

  • 2 plechovky fazolí (bílých a červených)
  • slunečnicový olej
  • chilli papričky
  • sýr s modrou plísní
  • kečup
  • česnek
  • sůl, pepř

Do pánve na rozpálený tuk dáme drobně nasekané papričky zbavené semínek, pepř a česnek. Chvíli restujeme a přidáme slité fazole. Jakmile se začne směs vařit, přidáme kečup a nahrubo nakrájený sýr.

Když je sýr rozpuštěný a rozmíchaný v celé směsi, pánev odstavíme.

Ostatní suroviny

  • 0,5 kg rajčat (nakrájená kolečka)
  • různobarevné papriky
  • ledový salát
  • zakysaná smetana
  • sýr na strouhání
  • 300 g opečené slaniny
  • 200 g cibule (kolečka)


Tortilly dáme na tác a směsi (hovězí, kuřecí a fazole) do misek. Ostatní suroviny dáme také do misek. Tortilla se plní na jedné polovině. Přímo na placku položíme list salátu, na něj pak postupně klademe různé ingredience a na závěr posypeme sýrem. Pak tortillu přehneme. Oba konce tortilly opět přehneme zpět přes střed, jeden přes druhý, vložíme do ubrousku a můžeme servírovat.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mexicke-tortillove-variace [On-line 18.6.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.