6–8 porcí
Jemná špenátová polévka, respektive krém, je příjemnou změnou v zimních měsících mezi silnými vývary, zelňačkami, houbovými či luštěninovými polévkami. Zmražený špenát můžete mít kdykoliv po ruce a záleží na vás, jak polévku dochutíte. Stoprocentně se ke špenátu, je-li v kombinaci s mlékem nebo smetanou, hodí vůně a chuť muškátového květu nebo oříšku.
- 60 g másla
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 40 g mouky
- 1 l mléka
- 400 g mraženého špenátu
- 4 hrsti rukoly
- muškátový květ
- sůl
- 100 g čerstvého kozího sýra
- balsamikový krém (aceto balsamico creme)
Na másle osmahneme nasekanou cibulku s česnekem. Zasypeme moukou a zarestujeme zásmažku, zalijeme studeným mlékem, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut. Poté přidáme změklý špenát, krátce provaříme a rozmixujeme na hladký krém.
Dochutíme solí a muškátovým květem. Na úplný závěr do krému dáme celé lístky rukoly. Servírujeme v miskách společně s kouskem kozího sýra a zakápneme balzamikovým krémem.
Zdroj: Miska špenátového krému s kozím sýrem a rukolou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1021 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář