4−6 porcí
- ½ kg mletého masa z vepřové plece
- 1 červená cibule
- hrst plocholisté petržele
- 3 žloutky
- drcený pepř
- žluté kari
- sůl
- olivový olej
- ½ kg listového těsta
- 1 žloutek na potření
- slunečnicová a sezamová semínka
Omáčka
- 200 g másla
- 400 g žampionů
- 2 šalotky
- 50 g hladké mouky
- 4 dl mléka
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
- 100 g strouhaného parmazánu
Salát
- 100 g ředkviček
- 1 salátová okurka
- 200 g salátu polníček
- balsamikový ocet
- olivový olej
- sůl
Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, nasekanou petrželí, žloutky, kořením, solí a pár kapkami olivového oleje. Z ochucené masové směsi vytvarujeme potřebný počet karbanátků (4–6) a opečeme z obou stran na oleji. Necháme zchladnout.
Na másle osmahneme najemno krájenou cibulku a plátky žampionů, zasypeme moukou, za stálého míchání zalijeme mlékem, povaříme 15 minut, ochutíme a na závěr vmícháme strouhaný parmezán. Necháme zchladnout.
Listové těsto rozválíme na plát a podle zvoleného množství porcí nakrájíme čtverce.
Na střed každého čtverce položíme karbanátek, zalijeme omáčkou, uzavřeme tak, aby v cípech zůstaly malé otvory a mohla tudy unikat pára. Potřeme rozmíchaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C dozlatova.
Ihned podáváme, nejlépe s čerstvým listovým salátem.
Zdroj: Mleté maso v županu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1076 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář