na těsto:
- 42 g droždí
25 lžiček cukru krystal
0,5 l mléka
0,5 kg hladké mouky
3 žloutky
250 g majonézy
0,5 kg polohrubé mouky
170 ml oleje
citronová kůra
muškátový oříšek
cukr moučka (na posypání)
na naplnění:
- povidla
náplně (ořechová, maková, tvarohová)
na ořechovou náplň:
- 110 ml vody
1 citrón
190 g cukru
15 g glukózy (medu)
15 g sušeného mléka
375 g mletých ořechů
10 g vanilkového cukru
na makovou náplň:
- 200 g mletého máku
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce povidel
moučkový cukr
skořice
na tvarohovou náplň:
- 750 g měkkého tvarohu
150 g cukru krystal
9 žloutků
2 lžíce pudinkového prášku
1 citrón
(rozinky)
Droždí rozmícháme s trochou cukru, mléka a hladké mouky. Na tento základ navršíme zbývající hladkou mouku a cukr, žloutky, majonézu a chvíli počkáme, až droždí nakyne. Pak přidáme polohrubou mouku, olej a během hnětení postupně velmi opatrně přidáváme další mléko, dokud těsto nebude mít požadovanou konzistenci. Dochutíme ho citronovou kůrou a muškátovým oříškem a necháme v teple vykynout. Po vykynutí těsto ještě aspoň třikrát přetužíme a můžeme se pustit do koláčků.
Na lehce pomoučeném vále těsto vyválíme, rozdělíme na čtverečky, přidáme náplň a zabalíme.
Podle tvaru jednotlivých koláčků by přitom mělo být jasně patrné, jaká náplň se uvnitř skrývá, aby si každý host mohl vybrat právě tu, kterou má rád. Například povidlové koláčky uděláme čtvercové s přeloženými rohy do středu, ořechové oválné, shora naříznuté, aby ořechová náplň byla vidět, makové tvarujeme jako hřebínek, koláčky s náplní tvarohovou mohou být kulaté a nahoru můžeme přidat křupavou posypku, kterou jsme už dělali na jablečný koláč.
Naplněné koláčky vyskládáme na vymazaný plech, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, necháme asi 15 minut vykynout a pečeme na 200 až 220 stupňů do zlatova. Po upečení je potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu nebo pravé moravské slivovice a na závěr posypeme cukrem.
Příprava jednotlivých náplní:
Ořechová náplň:
Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy (vlašské nebo lískové), vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mák a všechno pořádně provaříme. Necháme vychladnout a můžeme začít plnit pirožky.
Tvarohová náplň:
Promícháme tvaroh, cukr, žloutky, pudinkový prášek a nastrouhanou citronovou kůru a je to hotovo.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/140-moravske-kolacky/
Poslední tip, trik či komentář