- 4 mořské jazyky
 2-3 dl francouzského bílého vína suchého
 střední cibule
 mrkev
 celer
 petržel
 3 bobkové listy
 5 kuliček nového koření
 12 kuliček černého pepře
 kousek citronové kůry
na zeleninu julienne:
- mrkev
 pórek
 lžíce másla
 sůl
 mletý černý pepř
na champagne omáčku:
- 250 g másla
 6 žloutků
 4 dl šampaňského vína
 sůl
 cayenský pepř
 citronová šťáva
na ozdobení:
- kaviár
Mořský jazyk vykostíme a zbavíme kůže. Vzniklé filety osolíme a lehce opepříme, smotáme do klubíček a propíchneme špejlí. Do hrnce dáme vodu, přidáme pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, koření, bílé víno a citrónovou kůru. Vložíme pařák s porcemi ryb a pozvolna vaříme v páře pod pokličkou.
Mezitím si připravíme zeleninu: Bílou část pórku a mrkev pokrájíme na nudličky julienne a spaříme ve vařící dobře osolené vodě. Zeleninu přecedíme a rychle zchladíme studenou vodou. V kastrůlku si rozehřejeme máslo do světlehnědé barvy a vložíme do něj okapaný pórek a mrkev. Lehce podusíme, dochutíme solí a pepřem. Necháme v kastrůlku na teplém místě.
A pustíme se do přípravy šampaňské omáčky: Do misky nalijeme šampaňské a přidáme 6 žloutků. V kastrůlku rozpustíme část másla a necháme na teple. Žloutky se šampaňským šleháme na mírném ohni ve vodní lázni až do zhoustnutí. Potom zašleháme teplé máslo, dochutíme solí, cayenským pepřem a citrónovou šťávou.
Uvařený jazyk servírujeme na zelenině přelitý omáčkou. Nakonec ozdobíme kaviárem a můžeme podávat.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/371-morsky-jazyk-se-zeleninou-julienne-a-champagne-omackou/


Poslední tip, trik či komentář