reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Mořský jazyk se zeleninou julienne a champagne omáčkou

  • 4 mořské jazyky
    2-3 dl francouzského bílého vína suchého
    střední cibule
    mrkev
    celer
    petržel
    3 bobkové listy
    5 kuliček nového koření
    12 kuliček černého pepře
    kousek citronové kůry

na zeleninu julienne:

  • mrkev
    pórek
    lžíce másla
    sůl
    mletý černý pepř

na champagne omáčku:

  • 250 g másla
    6 žloutků
    4 dl šampaňského vína
    sůl
    cayenský pepř
    citronová šťáva

na ozdobení:

  • kaviár

Mořský jazyk vykostíme a zbavíme kůže. Vzniklé filety osolíme a lehce opepříme, smotáme do klubíček a propíchneme špejlí. Do hrnce dáme vodu, přidáme pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, koření, bílé víno a citrónovou kůru. Vložíme pařák s porcemi ryb a pozvolna vaříme v páře pod pokličkou.
Mezitím si připravíme zeleninu: Bílou část pórku a mrkev pokrájíme na nudličky julienne a spaříme ve vařící dobře osolené vodě. Zeleninu přecedíme a rychle zchladíme studenou vodou. V kastrůlku si rozehřejeme máslo do světlehnědé barvy a vložíme do něj okapaný pórek a mrkev. Lehce podusíme, dochutíme solí a pepřem. Necháme v kastrůlku na teplém místě.
A pustíme se do přípravy šampaňské omáčky: Do misky nalijeme šampaňské a přidáme 6 žloutků. V kastrůlku rozpustíme část másla a necháme na teple. Žloutky se šampaňským šleháme na mírném ohni ve vodní lázni až do zhoustnutí. Potom zašleháme teplé máslo, dochutíme solí, cayenským pepřem a citrónovou šťávou.
Uvařený jazyk servírujeme na zelenině přelitý omáčkou. Nakonec ozdobíme kaviárem a můžeme podávat.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/371-morsky-jazyk-se-zeleninou-julienne-a-champagne-omackou/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.