Suroviny
- listové těsto 1 balení
- mléko 1 l
- solamyl 6 lžic
- rýžová mouka 2,5 lžíce
- žloutek 2 ks
- cukr 7 lžic
- olivový olej/máslo na potření
- sirup
- cukr 800 g
- voda 450 ml
- celá skořice 1 ks
- citronová kůra
- med
Listové těsto vyválíme a rozdělíme na dva stejně velké kusy. Jeden položíme na plech a potřeme olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem.
Krém: Cukr, žloutky a rýžovou mouku vyšleháme s trochou mléka. Poté přilejeme zbytek mléka, přidáme solamyl a vaříme, než vznikne hustý krém. Krém dáme na první část těsta, přikryjeme druhou části, opět potřeme rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem a pečeme asi 25 minut na 180 stupňů. Nakonec polijeme připraveným sirupem.
Sirup: V kastrůlku ohřejeme vodu, přidáme cukr, skořici, kůru z jednoho citronu a med. Vaříme na mírném ohni, než vznikne konzistence sirupu, poté necháme zchladnout.
Zdroj: Moučník galaktoboureko; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/moucnik-galaktoboureko [On-line 28.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář