14-16 porcí
Krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- několik plátků očištěného zázvoru
- cca 4 stonky oloupané citronové trávy
- 6 plátků (10 g) želatiny
- 300 ml mléka
- cukr moučka podle chuti
- 2 cl kokosového likéru
- čerstvé jahody a lístky čerstvé máty podle chuti
Mléko přivedeme k varu, přidáme nakrájenou citronovou trávu a zázvor. Necháme chvilku táhnout (vařit velmi mírně). Mezitím si necháme nabobtnat želatinu ve studené vodě. Mléko odstavíme, scedíme a dosladíme. Ještě do horkého mléka vložíme nabobtnalou želatinu, dobře promícháme, až se zcela rozpustí, přimícháme kokosový likér a necháme stydnout. Po vychladnutí zlehčíme ušlehanou smetanou, vložíme do formy vyložené alobalem a necháme v mrazáku ztuhnout.
Očištěné jahody nakrájíme na malé kostičky, mátu nasekáme a smícháme. Zmrazený krém nakrájíme, do misek prokládáme mátovými jahodami a zdobíme krásnými medovými oplatkami.
Křupavé oplatky
- 220 g másla
- 440 g moučkového cukru
- 250 g medu
- 220 g hladké mouky
- 50 g bílého a černého sezamového semínka
Změklé máslo vyšleháme (šleháme mixerem s háky) s cukrem a medem, přidáme mouku, nakonec propracujeme rukama, zabalíme do potravinářské folie. Potřebné množství dáme do lednice vychladit, zbytek do mrazáku.
Z těsta tvarujeme hady, které krájíme na malé kousky, tvarujeme placičky, jež na plechu vyloženém silikonovým plátem prsty vytvarujeme do placiček – oplatek, musí být tenké jako papír. Sypeme sezamovým semínkem a při 180–200 °C pečeme dozlatova.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=848
Poslední tip, trik či komentář