- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 5 mrkví
- špetka muškátové květu
- špetka kari koření
- sůl a mletý pepř
- 800 ml vývaru nebo vody
- asi 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 lžíce medu
- šťáva z 1/2 citronu
- kousek pomerančové kůry, špetka čili, drcený pepř, snítka oregana a kysaná smetana k podávání a chuti dle vlastního výběru
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev, muškátový květ, kari, sůl a pepř.
Chvíli opékejte za občasného zamíchání a pak zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu.
Vařte asi 10 minut. Přidejte předem oloupaný zázvor nakrájený na kolečka a nechte ještě 5 minut probublávat.
Vypněte plamen a polévku v hrnci rozmixujete na jemný krém.
Dochuťte ji medem a citronovou šťávou, aby její chuť byla krásně vyvážená. Podávejte dle chuti ozdobené kouskem pomerančové kůry, chilli, pepřem bylinkami a kysanou smetanou.
Zdroj: Sobotní recepty pro sílu a zdraví; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-pro-silu-zdravi?special=773951 [On-line 15.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář