reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Musakas

Suroviny

  • mletá paprika sladká
  • mleté maso (70% hovězí + 30% vepřové) 500 g
  • sůl
  • lilek 1 ks
  • černý mletý pepř
  • voda 1/2 hrnku
  • brambory 650 g
  • rajčatový protlak 1 lžíce
  • sekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
  • cibule 1 ks
  • rajče nebo půl konzervy sekaných rajčat 1 ks
  • olivový olej 1 hrnek

Na bešamel:

  • mléko 2,5 hrnku
  • máslo 1 lžíce
  • kukuřičná mouka 4 lžíce
  • sůl 1/2 lžičky
  • mletý pepř
  • vejce – rozšlehané 1 ks

Základ: 0,5 hrnku oleje dáme rozehřát na pánev, na ní osmažíme na plátky nakrájený lilek a potom brambory, po dosmažení doplníme olej (dalšího 0,5 hrnku), osmažíme cibulku dozlatova, přidáme mleté maso, osmažíme ho, přidáme vodu, sůl, pepř, červenou papriku, petržel, zamícháme a necháme vařit 15 minut, občas zamícháme. Když je maso uvařené, přidáme rajčatový protlak, rajče, povaříme dalších 10 minut a pak je základ hotový.Do zapékací mísy položíme brambory, posolíme a opepříme, na to položíme vrstvu lilku, osolíme a opepříme, potom zase brambory, na to zase lilek a na to položíme maso z pánve.

Bešamel: 1 hrnek mléka nalijeme do mísy, přidáme sůl, pepř a mouku, dobře rozmícháme, aby nezůstaly žmolky.1,5 hrnku zbylého mléka uvedeme do varu, jakmile začne vařit, přidáme máslo a mícháme, než se rozpustí, přidáme mléko s moukou a mícháme nepřetržitě, až začne tuhnout a vznikne krém. Připravený bešamel nalijeme jako poslední část do zapékací mísy. Pečeme při 180 stupních 35–40 minut, než začne bešamel zlátnout.Před podáváním necháme 10 minut odstát mimo troubu, pak nandáváme na talíře.

Zdroj: Musakas Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/musakas  [On-line 11.03.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.