Potřebujeme:
- 1 kg mušlí (slávek)
- 3 dl suchého bílého vína
- svazek hladkolisté petrželky
- 2 šalotky
- 8 stroužků česneku
- 1 citron
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- ½ dl olivového oleje
- 1 dl sladké smetany
- ½ lžičky mletého černého pepře
Dobře očistíme mušle a dáme je do studené vody. Oloupanou šalotku nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na oleji v hrnci. Přisypeme plátky česneku, zalijeme vínem, přidáme tymián a necháme 5 minut povařit. Scedíme mušle a vsypeme je do hrnce s vínem, přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud se mušle neotevřou. Mezitím nasekáme petrželku, vsypeme ji na závěr do hrnce ke slávkám, vývar zjemníme smetanou. Otevřené mušle pokapeme citrónem a servírujeme s plátky bagety a vinným vývarem. Neotevřené mušle vyhodíme. Podáváme s opečenými plátky bagety.
Zdroj: Mušle na víně zakápnuté smetanou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://halina.nova.cz/clanek/recepty/musle-na-vine-zakapnute-smetanou.html [On-line 28.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář